Bergen – Grunnleggende informasjon

Bergen er en bykommune i Hordaland og er Norges nest største by med 243 960 innbyggere per 1. oktober 2006.

Stor-Bergen er, med en årlig vekst på nær 5 000, det urbane området i Norge som – etter hovedstadsområdet – vokser raskest. Kommunen omgis fra nord og med klokken av Lindås, Osterøy, Vaksdal, Samnanger, Os (i sør), Austevoll, Sund, Fjell, Askøy og Meland.

Bergen er et populært reisemål for både norske og utenlandske turister, og er en av Europas største anløpshavner for cruiseskip. Bergen er utgangspunkt for Hurtigruten (skip) og endestasjon for Bergensbanen (tog). Det går også ferjer til Hanstholm og Hirtshals i Danmark, Newcastle i Storbritannia samt til Island og Færøyene.

Bergen lufthavn, Flesland er byens internasjonale flyplass.

Bergen fikk eget universitet i 1946. Universitetet i Bergen har i dag rundt 17 000 studenter og 3 000 ansatte. Byen har flere forskningsinstitutter som Havforskningsinstituttet, NIFES og Chr. Michelsens Institutt CMI. Her finnes også statlige etater som Fiskeridirektoratet. Bergen var et eget fylke til 1972, da byen ble innlemmet i Hordaland.

Byen er omgitt av syv fjell: Sandviksfjellet, Rundemanen, Fløyen, Ulriken, Løvstakken, Damsgårdsfjellet og Lyderhorn. I byvåpenet fremstår de syv fjell stilistisk som byens fundament. Det gamle navnet på Bergen var Bjørgvin, som betyr «engen mellom fjellene». Gullfjellet med sine 987 moh. er for øvrig det høyeste fjellet i Bergen kommune og ligger i Arna bydel.

Historikk

Bergen ble grunnlagt av Olav Kyrre i 1070 og overtok for Trondheim (Nidaros) som Norges hovedstad frem til 1299 da denne funksjonen ble flyttet til Oslo. Byen var like fullt landets største by til ut på 1830-tallet, og beholdt posisjonen som landets viktigste handelssentrum og internasjonale by til nyere tid. Utover på 1300-tallet til ca. 1750 var den en del av det hanseatiske handelsnettverk som omfattet hele det nordlige Europa, noe som Bryggen i Bergen (Tyskebryggen) minner om. Bergen var eksporthavn for Vestlandet og Nordlandene, og var også administrasjonsby for disse landsdelene. I mange hundre år var Nordlandshandelen et viktig næringsgrunnlag for byens kjøpmenn.